Skip to content

Beroemde Nederlandse auteur ontvangt euthanasie

Nederlands schrijver J.J. Voskuil is overleden in zijn weduwe wat gezegd was het een geval van euthanasie, een praktijk die wettelijk in Nederland.

Voskuil, die opgedaan literaire faam in Nederland voor zijn zeven-volume roman ‘Het Bureau’ (Het Bureau), overleden op 1 mei. Hij was 81 en had te lijden hebben van een niet nader omschreven ziekte.

“Mijn geliefde man koos voor een waardig einde,” Lousje Voskuil-Haspers schreef in een doodsbrief gepubliceerd in het Nederlands dagelijks De Volkskrant op maandag.

De roman ‘Het Bureau’ is gebaseerd op Voskuil de 30-jarige carrière bij een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, en werd uitgezonden op radio als een dagelijks spelen in 2004.

Het aantal gevallen van euthanasie gemeld door artsen vorig jaar is gestegen van 1923 naar 2120 in 2006, volgens de officiële cijfers publiceerde vorige maand.

In drie gevallen zijn de regionale commissies die verantwoordelijk zijn voor het garanderen van de criteria voor euthanasie in acht worden genomen, geoordeeld dat de arts niet had gehandeld in overeenstemming met regelgeving. De drie dossiers zijn verstuurd naar de afdeling justitie en gezondheid inspectiedienst.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp