Skip to content

Euthanasie blijft een dilemma voor de Nederlandse artsen

Bij Emma Thomasson

AMSTERDAM (ANP) – “Ik ben geen monster. Ik ben ook niet een God. In het beste geval ben ik een engel,” muzen een arts in een Nederlands toneelstuk over euthanasie, voor het leveren van een dodelijke injectie om een oude vriend , Een kanker patiënt.

“De goede dood ‘is verpakt tot het spelen van huizen in heel Nederland, die als eerste land te legaliseren van euthanasie in 2002, ondanks de veroordeling door de rooms-katholieke kerk.

Het stuk is gebaseerd op het feit dat nog geen sprake van normale praktijk na legalisatie, euthanasie – Grieks voor ‘goede dood’ – blijft een felle beschikking voor alle betrokkenen.

Officiële cijfers tonen inderdaad een daling van de gevallen van euthanasie in de afgelopen jaren en een stijging in het gebruik van sedatie voor de terminale patiënten.

Nederlandse actievoerders zeggen sommige artsen zijn shying afstand van nemen van een beslissing over euthanasie en ze willen het recht ontspannen verder te maken barmhartigheid doden gemakkelijker.

Hoewel euthanasie is ook juridisch in Luxemburg en België en is toegestaan in Zwitserland als verricht door een niet-arts, activisten elders in Europa strijden voor decriminalisering.

Het geval van Chantal Sebire, een vrouw met een face-verstorende tumor die werd geweigerd hulp bij zelfdoding, rekindled het debat in Frankrijk. Sebire dood is aangetroffen van een overdosis thuis in maart dagen nadat een rechtbank afgewezen haar bod voor medische hulp te sterven.

De barmhartigheid doden van de Belgische schrijver Hugo Claus, die leed aan de ziekte van Alzheimer, maar is goed genoeg te zijn uitdrukkelijke wens om euthanasie in te willigen, heeft ook blootgesteld afdelingen in België tussen voor-en tegenstanders van legalisering.

“De goede dood ‘volgt de laatste dag in het leven van fictieve longkanker-slachtoffer Bernhard Keller als zijn disfunctionele familie verzamelt van afscheid, deftly mengen van zwarte humor met emotionele drama en filosofische reflectie.

“Veel mensen die komen die hebben te maken gehad met euthanasie niet vindt veel troost in de wetgeving of de politiek, maar ze vinden het in een dergelijk spelen”, aldus directeur Wannie de Wijn.

“Wat me geïnteresseerd is hoe komen de mensen niet gek als ze weten dat hun naasten niet zullen worden er in 24 uur”, zei hij, was hij geïnspireerd te voegen om de tekst in het spel na een vriend de vader stierf door euthanasie.

Sedatie versus euthanasie

Het aantal Nederlandse euthanasie gevallen is gedaald tot 2325, of 1,7 procent van alle sterfgevallen in 2005, van 2,6 procent in 2001. Hoewel het wettelijk pas in 2002, euthanasie is lange tijd een geaccepteerde praktijk in Nederland en artsen vermeden vervolging, indien zij voldoen aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Deze voorwaarden werden geformaliseerd in wetgeving: de patiënten moeten staan voor een toekomst van “ondraaglijk lijden” en maak een vrijwillig, weloverwogen verzoek om te sterven. Nog een arts moet worden geraadpleegd en een panel van deskundigen onderzoekt elk geval.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid zegt dat de daling van de euthanasie gevallen is gedeeltelijk het gevolg van verbeteringen in de zorg voor de stervende en een stijging van het aantal terminaal zieke patiënten die zijn opgenomen sedativa tot ze bewusteloos tot aan de dood.

Palliatieve sedatie is gestegen naar zijn goed voor 7,1 procent van de sterfgevallen in Nederland in 2005, een stijging van 6 procent in 2001.

Degenen die een euthanasie zijn meestal een dodelijke injectie die handelingen binnen enkele minuten.

Patiënten die ontvangen palliatieve sedatie zijn die naar verwachting binnen enkele dagen sterven. Het beperken van de gevolgen verontrustende symptomen zijn sterk sedated, levensverlengend behandeling en vocht wordt geweigerd en zij sterven zonder de overname van bewustzijn.

Een onderzoek in de British Medical Journal in maart bevestigde de trend in de richting van sedatie en uit de buurt van euthanasie.

“Het is meer dan toeval dat euthanasie is gedaald en palliatieve sedatie is gestegen,” aldus Rob Jonquiere, directeur van het Nederlands Recht op Die samenleving.

“We horen anekdotisch bewijs van gezinnen die patiënten eigenlijk wilde euthanasie, maar de arts in plaats gaf palliatieve sedatie”, zei hij, hij had het toevoegen van worstelde met euthanasie verzoeken als hij geneeskunde beoefend.

“Patiënten zeggen:” Ik wil niet te knuffelen tot de dood. Ik ga sterven ieder geval. Laat ik nu sterven “.”

Een enquête van dit jaar gepubliceerd in het Journal of Medical Ethics bleek bijna de helft van de Nederlandse artsen in twijfel probeerde te voorkomen dat euthanasie omdat het tegen hun eigen waarden of moeilijk te behandelen.

“Er was een punt van zorg dat, zodra de artsen begonnen met behulp van euthanasie zouden zij doen meer en gemakkelijker. Wat we zien is het tegenovergestelde, want ze nodig hebben emotionele rust,” zei Jonquiere.

“Moe van het LIFE”

Activisten maken voor de euthanasie wetgeving verder worden versoepeld om die lijden aan dementie en die zijn “moe van het leven” te sterven.

“Daar is het juridisch is er minder angst voor artsen te worden vervolgd, maar de regels over ‘ondraaglijk lijden’ zijn zeer te beperken,” zei Hanny van de Velde, lid van het Recht op Die organisatie en een hulplijn vrijwilliger.

Een enquête door het Nederlandse onderzoeksbureau Intomart GfK gepubliceerd in maart bleek 63 procent van de 1000 ondervraagde mensen ondersteund toekenning van het recht om te sterven aan de ouderen, ook als ze niet ziek, terwijl 74 procent steun van de gecontroleerde verdeling van de “zelfmoord” zijn aan die pillen die vonden hun leven werden gedaan.

Maar veranderingen in het Nederlandse recht kijken onwaarschijnlijk, omdat de christelijke religieuze Unie is een junior partner in de regerende coalitie.

De CU zich verzet tegen euthanasie en zegt dat meer aandacht moet worden besteed aan de redenen die mensen vragen om barmhartigheid te doden. Het kabinet heeft goedgekeurd, een extra 10 miljoen euro in de jaarlijkse uitgaven voor de zorg voor terminale patiënten voor de komende drie jaar.

“Goede zorg en de geruststellende zekerheid dat effectieve pijnbestrijding mogelijk is kan de oplossing van de vraag naar euthanasie,” zei CU lid van het parlement Esme Wiegman-Van Meppelen schepping.

Nederlands schrijver J.J. Voskuil overleed op 1 mei in wat zijn weduwe gezegd was het een geval van euthanasie. Hij was 81.

“Mijn geliefde man koos voor een waardig einde,” Lousje Voskuil-Haspers schreef in een doodsbrief.

Stans Verhagen, een kankerspecialist die zich bezighoudt met ongeveer 800 patiënten sterven per jaar, zei er moet minder nadruk op euthanasie en meer op andere manieren om te helpen de terminale patiënten.

“We zijn begonnen met euthanasie in Nederland, omdat mensen die lijden aan zoveel pijn – het is wat ons bang te sterven,” zei hij. Hij gezien als het einde van het leven aan de landing een vliegtuig.

“We moeten minder aandacht voor de nooduitgang en meer aan hoe niet te crashen. Het is mogelijk om een goede dood.”

(Bewerken door Janet Lawrence)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp