Skip to content

Parlement passeert Bill euthanasie

19 februari 2008

Na veel discussie, het parlement gestemd voor de Err / Huss factuur met 30 tot 26 stemmen (3 onthoudingen). Het wetsvoorstel was eng versloeg in 2002 met 2 stemmen (3 onthoudingen). In tegenstelling tot eerdere stemmen, dit jaar is de stemming heeft plaatsgevonden zonder partij-politieke beperkingen. Vertegenwoordigers vrij waren om te stemmen in overeenstemming met hun geweten in plaats van volgens de partij de politiek.

De nieuwe Err / Huss wetsvoorstel bevat een belangrijke wijziging ten aanzien van de commissie voor de controle van euthanasie. Het oorspronkelijke wetsvoorstel met een voorstel voor een pre-euthanasie “clearing” commissie, bestaande uit een orgaan van negen professionals – drie artsen, drie maatschappelijk werkers en drie vertegenwoordigers van de rechten van patiënten groep. Dit is gewijzigd om een post-commissie de behandeling van euthanasie. De auteurs geloven dat een pre-commissie de behandeling van euthanasie zou leiden tot zware administratieve betrokkenheid voordat een definitief besluit over de externe patiënt wil – het eigenlijke idee van de “Self-bepaling”.

Soortgelijke organen worden gebruikt met succes in België en Nederland, twee landen waar een decriminalised euthanasie is toegepast voor de laatste twee jaar, zonder de gevreesde hellend vlak van ongecontroleerd gebruik van euthanasie.

“Deze wet is niet van een vergunning om te doden”, zei Lydie Err “het is niet een wet voor de ouders of de artsen, maar voor de patiënt staan te beslissen of hij wil een einde te maken aan zijn lijden”

Volgens de nieuwe wet, die het gevolg zal zijn op het statuut van boeken voor de zomer, artsen zullen moeten overleggen met een collega te bevestigen dat de persoon is die lijden aan “een ongeneeslijke aandoening met ondraaglijk lijden”, van toepassing is op ongeveer 3-7% van terminaal zieke patiënten. Geen arts kan worden gedwongen om de praktijk van euthanasie, maar moet respecteren van de patiënt Living Will, en zo niet bereid te voldoen, moet de hand de zaak over aan een collega bereid te handelen in overeenstemming met de wensen van de patiënt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp