Skip to content

Sedatie versus Euthanasie in Nederland

Het aantal Nederlandse euthanasie gevallen is gedaald tot 2325, of 1,7 procent van alle sterfgevallen in 2005, van 2,6 procent in 2001. Hoewel het wettelijk pas in 2002, euthanasie is lange tijd een geaccepteerde praktijk in Nederland en artsen vermeden vervolging, indien zij voldoen aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Deze voorwaarden werden geformaliseerd in wetgeving: de patiënten moeten staan voor een toekomst van “ondraaglijk lijden” en maak een vrijwillig, weloverwogen verzoek om te sterven. Nog een arts moet worden geraadpleegd en een panel van deskundigen onderzoekt elk geval.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid zegt dat de daling van de euthanasie gevallen is gedeeltelijk het gevolg van verbeteringen in de zorg voor de stervende en een stijging van het aantal terminaal zieke patiënten die zijn opgenomen sedativa tot ze bewusteloos tot aan de dood.

Palliatieve sedatie is gestegen naar zijn goed voor 7,1 procent van de sterfgevallen in Nederland in 2005, een stijging van 6 procent in 2001.

Degenen die een euthanasie zijn meestal een dodelijke injectie die handelingen binnen enkele minuten.

Patiënten die ontvangen palliatieve sedatie zijn die naar verwachting binnen enkele dagen sterven. Het beperken van de gevolgen verontrustende symptomen zijn sterk sedated, levensverlengend behandeling en vocht wordt geweigerd en zij sterven zonder de overname van bewustzijn.

Een onderzoek in de British Medical Journal in maart bevestigde de trend in de richting van sedatie en uit de buurt van euthanasie.

“Het is meer dan toeval dat euthanasie is gedaald en palliatieve sedatie is gestegen,” zegt Rob Jonquière, directeur van het Nederlands Recht op Die samenleving.

“We horen anekdotisch bewijs van gezinnen die patiënten eigenlijk wilde euthanasie, maar de arts in plaats gaf palliatieve sedatie”, zei hij, hij had het toevoegen van worstelde met euthanasie verzoeken als hij geneeskunde beoefend.

“Patiënten zeggen:” Ik wil niet te knuffelen tot de dood. Ik ga sterven ieder geval. Laat ik nu sterven “.”

Een enquête van dit jaar gepubliceerd in het Journal of Medical Ethics bleek bijna de helft van de Nederlandse artsen in twijfel probeerde te voorkomen dat euthanasie omdat het tegen hun eigen waarden of moeilijk te behandelen.

“Er was een punt van zorg dat, zodra de artsen begonnen met behulp van euthanasie zouden zij doen meer en gemakkelijker. Wat we zien is het tegenovergestelde, want ze nodig hebben emotionele rest,” aldus Jonquière.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp