Skip to content

Studie signalen Nederlands overschakelen naar drugs uit euthanasie

Terminaal zieke patiënten in Nederland steeds meer drugs te maken krijgen ze bewusteloos tot aan de dood, volgens een studie die suggereert dat mensen worden vervangen, diepe sedatie voor legale euthanasie.

De onderzoekers vinden dat 1800 mensen – 7,1 procent van alle sterfgevallen in Nederland in 2005 – zijn drugs in zogenaamde continue diepe sedatie kort voor sterven. Dit is vergelijkbaar met 5,6 procent van de gevallen in 2001.

Tegelijkertijd is het gebruik van euthanasie is gedaald van 2,6 procent van alle sterfgevallen tot 1,7 procent, wat neerkomt op een daling van de 1200 gevallen zijn de onderzoekers in de British Medical Journal van vrijdag.

“Het toegenomen gebruik van permanente diepe sedatie voor patiënten bijna dood in Nederland en het beperkte gebruik van palliatieve de raadpleging blijkt dat deze praktijk wordt steeds meer beschouwd als onderdeel van een reguliere medische praktijk,” Judith Rietjens van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam en collega’s schreef .

In 2001 heeft Nederland het eerste land volwassen euthanasie te legaliseren, een beweging veroordeeld door de Rooms-katholieke Kerk. Het is inmiddels goedgekeurd door België en andere Europese landen zijn onderzoek naar mogelijk maakt.

Hoewel euthanasie bij wet geregeld is en voert strikte voorwaarden, diepe sedatie wordt beschouwd als onderdeel van de reguliere medische praktijk en doorgaans gebruikt in de afgelopen weken in het leven, zegt Rietjens.

“De praktijk van sederende geneesmiddelen wordt gebruikt in andere landen niet alleen Nederland,” zei ze. “Het wordt gebruikt in de laatste fase van het leven voor mensen met symptomen die niet kunnen worden behandeld.”

De onderzoekers gekeken naar meer dan 6500 doden in heel Nederland in 2005 en heeft vastgesteld dat ongeveer een op de tien mensen die ontvangen continue diepe sedatie had eerder verzocht om euthanasie of hulp bij zelfdoding, maar werd afgewezen.

De meeste mensen waarschijnlijk om diepe sedatie werden mensen met terminale kanker behandeld door een huisarts, een groep ook kiezen voor euthanasie – suggereert de patiënten kan worden ruilt een praktijk voor een ander, Rietjens toegevoegd.

Meer onderzoek is nodig om te leren waarom mensen wenden zich tot sedatie en of factoren zoals de toenemende aandacht van de media of godsdienstige opvattingen spelen een rol, zei ze.

“De bevindingen echt de stijging van de permanente diepe sedatie wordt mede in verband met een afname van de euthanasie,” zei ze. “Het kan zijn dat er een soort van vervanging plaatsvindt.”

Ira Byock, directeur van de palliatieve geneeskunde aan Dartmouth Medical School in New Hampshire in de Verenigde Staten, heeft in een commentaar was er enige bezorgdheid continue diepe sedatie kan de arts in staat stellen zich te onttrekken aan eisen voor euthanasie.

Hij riep op tot een verder onderzoek naar diepe sedatie, waarin de standpunten van patiënten en familie, beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, alsmede deskundigen op het gebied van recht en ethiek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp